Autismul si tulburarile de alimentatie

Tulburarile de alimentatie sunt de multe ori percepute de parinti ca un “moft”, o “alintatura” si nu li se da atentia cuvenita sau sunt abordate complet gresit. Ele trebuie privite ca o problema comportamentala care are radacini pe plan psihic si trebuie abordate printr-un plan complex care sa ne permita reusita. Nu trebuie sa uitam ca nu sunt lipsite de importanta, ca, agravate, pot avea repercusiuni asupra sanatatii psihice si fizice a copiilor, unele dintre ele putand ajunge sa le puna viata in pericol.
Ce reprezinta tulburarile de alimentatie?
´´Variatiile in comportamentul alimentar, care sunt diferite de cele normale si care dau nastere problemelor familiale, riscului social sau dezvoltarii unei persoane, punand in pericol sanatatea acesteia´´(Kedesdy&Budd, 2001)
Simptome:
-alimente si texturi limitate;
-reactie adversa fata de alimente noi;
-alimentatie restransa pe perioade mari de timp;
-se adauga comportamente izolate de genul un singur fel de mancare pe aceeasi farfurie sau beau mereu din acelasi pahar.
-comportament neadecvat in timpul mesei. (Schreck &Williams, 2005)
-disfagie(dificultate pentru a inghiti), inghitire necoordonata;
-varsaturi cronice;
-diaree;
-dermatita atopica;
-boala celiaca, alergie, intoleranta;
-nu suporta sa atinga mancarea sau mananca doar cu mainile, fara a utiliza tacamuri;
-tulburari de somn;
Incep a se manifesta in jurul varstei de 6 ani.
FRECVENTA: INTRE 50-60% in randul populatiei infantile, potrivit ultimelor cercetari.
Intre 46 si 89% dintre persoanele diagnosticate cu TSA prezinta o tulburare de alimentatie.(Ledford&Ga, 2006)
Circa 70% dintre acestia sunt hiperselectivi.
Cum se manifesta?
-respingerea anumitor alimente;
-aparitia comportamentelor neadecvate,aparitia autolezionarilor;
-ras sau plans aparent fara motiv;
-aparitia unor boli de piele precum dermatita atopica,
-nu suporta hainele sau incaltamintele, incearca mereu sa se scape cat mai repede de ele.
Cauze:
1.Medicale:
-durere abdominala, gaze;
-constipatia;
-diarea;
-varsaturi,
-copilul face pe el, e mai mare de 4 ani si nu exista cauze organize care sa justifice acest lucru;
-intestin iritabil,
-desnutritie;
S-a vorbit mult despre legatura dintre medicamentele administrate persoanelor cu TSA (in special Risperidona/Ripsolept) si constipatie, dar mai ales de faptul ca in proportie de 80% au efecte negative asupra corpului uman si ca acestea se vad in timp (ticuri cu capul, tremurat de maini…)
Intoleranta reprezinta incapacitatea de a consuma anumite alimente fara a avea efecte adverse asupra corpului uman.Se deosebeste de alergie pentru ca, ultima(alergia) afecteaza sistemul imunitar pe cand intoleranta nu. Poate aparea la lactate, la fructoza, la oua…Produce durere abdominala, gaze, constipatie, diaree…
Alergiile reprezinta raspunsul corpului uman cand este in contact cu factori alergeni.In formele simple poate imbraca forma urticariilor, eczemelor…in cazurile grave poate produce socuri anafilactice sau chiar moartea.
2.Cauze comportamentale:
-respinge anumite alimente;
-neaga mancarea in general;
-creste iritabilitatea la ora mesei.
In acest sens, s-au amintit anumite diete precum cea lipsita de gluten sau caseina, dieta specifica de carbohidrati,…toate efectuandu-se sub supravegherea stricta a medicului specialist.
3.Cauze senzoriale:
Multe persoane cu autism au perceptii senzoriale neobisnuite. De exemplu, ei pot descrie o atingere usoara ca fiind dureroasa sau apasarea profunda o pot percepe ca fiind o senzatie linistitoare. Altii pot sa nu simta deloc durerea. Unii pot avea preferinte sau din contra repulsii puternice fata de unele alimente si preocupari nefiresti.
Hiposensibilitatea (la anumite texturi, nu difentiaza savoarea alimentelor, nu poate inghiti nici cu paiul…nu verbalizeaza se exprima cu sunete) Se va lucra de forma coordonata cu specialistii, se va întări musculatura maxilofaciala si se vor lucra diferite registre: periuta de dinti(si cea electrica); inghetata, se vor alterna texturi, arome, temperatura…
 Hipersensibilitatea (acumulare de alimente in gura fara ca persoana sa isi dea seama de acest lucru; mananca in cantitati mari, cauta arome puternice: acru, picant..; predispozitie pentru alimente crocante, pasiune pentru bauturi carbogazoase; tendinta de a manca alimente ori prea calde ori prea reci; reactii exagerate). Se va incerca substituirea alimentelor cu altele de caracteristici similare.
Prezentam mereu alimentul preferat sub diferite forme: pireu, crocant, prajit, rece, cald…Lucram in bucatarie, de fata cu copilul. Lucram aspectele senzoriale.
Tulburarea de alimentatie excesiva este o afectare a comportamentului alimentar.
Pacientul consuma cantitati excesive de mancare intr-un timp scurt dar, spre deosebire de o persoana bulimica, nu manifesta incercari de a reduce greutate corporala (ex. exercitii fizice excesive, voma autoindusa, administrare de laxative) dupa episoadele de supraalimentare.Studiile arata ca pana la 30% dintre persoanele inscrise la programele de slabit prezinta o forma de tulburare de alimentatie excesiva.
Este foarte importanta efectuarea unei anamneze complete, care sa includa intrebari legate de starea de sanatate mentala a pacientului si, in special, legate de atitudinea acestuia fata de aspectul fizic si alimentare.
Deoarece prevalenta depresiei este ridicata printre acesti pacienti, se poate prescrie tratamentul psihofarmacologic cu medicamente antidepresive.
Odata ce comportamentul alimentar este imbunatatit si manifestarile depresiei sunt controlate, tratamentul se poate adresa simptomelor psihice.
O alta problema ingrijoratoare este reprezentata de tulburarea alimentara post-traumatica. Aceasta este caracterizata prin refuzul de a manca dupa un eveniment traumatic legat de tubul digestiv (inec cu alimente, varsatura). Poate aparea o “frica” de mancare (copilul devine anxios atunci cand se apropie masa). Copiii se tem sa manance orice aliment solid cu gandul ca li se va opri in gat sau se vor sufoca si se opun vehement daca parintii le cer sa consume astfel de alimente.Aceasta afectiune poate fi contracarata daca explicam copilului traumatismul, ii spunem pas cu pas ce s-a intamplat, astfel incat sa poata intelege ca a fost un accident si nu o sa se mai intample. In alimentatie trebuie asigurata trecerea treptata de la alimentele lichide la cele semisolide si abia apoi solide. De asemenea copilul trebuie recompensat pentru fiecare reusita.
Terapia cognitiv-comportamentala, terapia de grup sau psihoterapia interpersonala pot fi toate folosite pentru a descoperi cauzele psihice si emotionale care stau in spatele tulburarii de alimentatie excesiva.
Deoarece prevalenta depresiei este ridicata printre acesti pacienti, se poate prescrie tratamentul psihofarmacologic cu medicamente antidepresive.
Strategii recomandate:
-utilizarea suporturilor vizuale;
-utilizarea unui/unor mijloace de comunicare augmentativa si/sau alternativa:anticiparea actiunilor, utilizarea secventelor temporale;
-structurare spatiala si temporala;
-sprijin comportamental;
-respectam gusturile persoanei in cauza.
Locul unde se va lua masa va fi unul lipsit de stimuli, linistit. Se va decide asupra carei mese (pranz, cina..) se va face interventia. Recompensele trebuie utilizate adecvat. Atunci cand se va face interventia, i se va seza copilului mancare putina pentru ca, mereu, farfuria sa ramana goala.pe masura ce trec zilele, se va introduce, in mod progresiv, mai multa cantitate. Trebuie sa oferim recompense, marcam timpul cat va sta la masa si il respectam. Nu cedam!Atitudinea noastra este foarte importanta.Organizam masa impreuna, mergem impreuna la cumparaturi, gatim impreuna…bineinteles, totul coordonat cu specialistii.
O abordare corecta a problemei presupune mult calm si rabdare, transformarea mesei intr-un lucru placut, prepararea unor feluri de mancare colorate care sa atraga mai mult copilul, prezentarea desertului ca punct final preferat, nu neaparat ca o recompensa, dar copilul trebuie sa stie ca are mai multe etape de parcurs pana la desert. Daca nu vrea sa manance nu trebuie sa fim agresivi sau sa-l obligam, ci asteptam urmatoarea masa, fara sa-i dam mici gustari inainte.
De asemenea trebuie sa incercam o modelare a comportamentului alimentar al copilului: la copiii mici parintii vor manca alimentul refuzat fara sa il dea si copilului, in cele din urma ii vor starni curiozitatea si va cere si el, atunci i se va da o cantitate mica, pastrandu-se o atitudine neutra daca mancarea e acceptata.
Odata ce s-a realizat baza, generalizam, mancam afara din casa.Utilizam aceleasi principii, nu uitam ca nu avem in casa autismul ci copilul!
De retinut ca nu e bine sa inselam (mintim) copilul, incercam pe cat posibil sa pregatim (deschidem, in cazul unui iaurt) mancarea in fata copilului pentru a vedea ce contine.Alternam texturi si, treptat, trecem de la un aliment la altul.
Recompensam pozitiv!
Scopul initial al tratamentului este de a invata pacientul sa capete control asupra comportamentului alimentar, punandu-se accent pe consumarea unor mese regulate si evitarea gustarilor dintre acestea.
Surse articol:
Curs practic despre tulburarile de alimentatie, Madrid, 17-18 mai, 2014 (www.autismodiario.org)
http://www.doctor.info.ro/tulburari_de_nutritie_la_copiii_mici.html#ixzz32LC0BtWR
http://www.sfatmedical.ro/Boli_si_afectiuni/Diabet_boli_de_nutritie_si_metabolice/Tulburarea_de_alimentatie_excesiva/Tratament
http://www.sfatulmedicului.ro/Autismul/autismul_14