Tulburarea din spectrul autist  (TSA) este o tulburare de dezvoltare care face parte din grupul tulburărilor pervazive de dezvoltare, printre care se numără : autismul infantil, Sindromul Asperger,Sindromul Rett, Tulburarea dezintegrativă a copilăriei . Problemele de învățare și cele la nivel social, hipersensibilitatea emoțională, generează copiilor diagnosticați cu o tulburare din spectrul autist frustrare, anxietate, temere.
Copiii cu TSA pot prezenta si alte probleme comportamentale sau tulburări asociate care trebuie luate în considerare în momentul evaluării dar si al interventiei: ADHD, tulburări anxioase, tulburare depresivă, întârziere mintală, întârziere în dezvoltarea limbajului, tulburări de somn, patternuri alimentare anormale, crize de furie şi agresivitate severe şi comportament auto-agresiv.
Reflexoterapia este o știință străveche practicată în medicina tradițională orientală ca o alternativă sau chiar un tratament de sine stătător pentru ameliorarea stării de sănătate a omului.
Este o tehnică de tratament simplă si eficientă, cu radacini adanci in intelepciunea si cunostintele medicale ale orientului antic, fiind capabilă să echilibreze funcțiile organelor interne la nivel fizic si energetic.
Principiul pe care se bazează reflexoterapia este simplu: fiecărui organ ii corespunde un punct reflex pe corp. Cand unul dintre organe este afectat de o boala, punctul său reflex semnalează problema – in zona respectivă se depun toxine care pot fi înlăturate prin masaj.
Reflexodiagnosticul: reperarea si interpretarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene, combinat cu informatiile primite, din dialogul cu pacientul, despre afectiunile si starea generala de sanatate. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent, palpand zona reflexogena a lui, zona bogata in terminații nervoase si vasculare.
Terapia constă în aplicarea unei presiuni si stimularea cu ajutorul degetelor, a punctelor reflexogene de la nivelul picioarelor, mâinilor sau urechilor, care corespund tuturor organelor si părților corpului uman. În acest fel se induce o stare de relaxare profundă şi se stimulează procesul de vindecare al organismului, prin reducerea stresului, eliminarea toxinelor, imbunatatirea activitatii organelor interne si a metabolismului, reechilibrarea circulatiei sangvine si limfatice, pentru echilibrarea intregului sistem de energie interioara.
Timpul de masaj reflexogen este deosebit de important: oricare dintre punctele reflexogene pot fi masate timp de 5 minute fara urmări defavorabile.In general masajul reflexogen se execută pe ambele picioare, câte 5 minute pentru tratament rinichi, uretre si vezică urinarî, aproximativ 3 minute pentru cap si ceafă, 2 minute pentru fiecare punct din sistemul limfatic si aproximativ 6 minute pentru o afectiune mai putin grava, cumuland astfel aproximativ o oră de masaj reflexogen.

https://www.youtube.com/watch?v=mdbeWa_rqI0

Beneficiile reflexoterapiei:
Reflexoterapia imbunatateste, in primul rand, circulatia, accelereaza eliminarea toxinelor si a reziduurilor pentru a impiedica depunerea lor in concentratii daunatoare in ficat, intestin si rinichi, si diminueaza durerea prin stimularea eliberarii de endorfine, analgezicele naturale produse de organism.
De asemenea, poate ameliora si vindeca boli ale tuturor sistemelor corpului:
-sistemul imunitar (alergii, artrita reumatoida, infectii de origine bacteriana), sistemul endocrin (diabet, hipotiroidie, hipertiroidie, prostata marita, insuficienta adrenalinica),
-sistemul digestiv (indigestie, hernie hiatala, aciditate crescuta, greata, constipatie, diaree, sindromul colonului iritabil), sistemul reproducator (sindrom premenstrual, menstruatie neregulata, prostatita, inflamatii ale zonei pelviene),
-sistemul articular si osteo-muscular (rupturi musculare, distrofie musculara, discopatie, osteoartrita), sistemul nervos central (paralizie faciala, sindromul Meniére, scleroza multipla, paralizii), probleme psihologice (tulburari maniaco-depresive, afectiuni legate de stres, unele dependente, insomnii cauzate de prea multe griji, hiperactivitate, deficit de atentie),
-sistemul urinar (cistita, pietre la rinichi, pietre la vezica, infectii renale), sistemul circulator (anemie, angina pectorala, arteroscleroza, hipertensiune), sistemul respirator (raceli si gripe, astm, bronsita, gat uscat).
 Este indicată tuturor categoriilor de vârstă.
Surse articol:
www.labioguia.com/notas/reflexologia-y-discapacidad-autismo
escuelainternacionalnaturopatia.com/una-mirada-natural-hacia-el-autismo/
terapiasthai.cl/efectos-saludables-producidos-por-la-reflexoterapia-en-ninos/
www.guiainfantil.com/articulos/salud/sueno/como-utilizar-la-reflexologia-para-ayudar-a-dormir-al-bebe/
reflexoterapie.info/reflexoterapie/index.html
jurnalul.ro/viata-sanatoasa/terapii-complementare/reflexoterapia-slabeste-obezitatea-561932.html
www.csid.ro/health/medicina-alternativa/reflexoterapie-sau-masajul-care-face-minuni-2780190/
www.psychologies.ro/sanatate-2/beneficiile-reflexoterapiei-2144251

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *