Se foloseşte încă termenul de „autism”, asociat cu conotaţii negative din cauza miturilor şi dezinformarii, precum:
– Persoanele cu autism nu pot interacţiona sau comunica;
– Persoanele cu autism trăiesc în lumea lor;
– Persoanele cu autism sunt incapabile de a simţi, şi aşa mai departe.
Şi acest lucru duce la denigrari… mai multi jurnalişti, politicieni sau lideri de opinie alătura abuziv termenul „autist” pentru a denigra. Asa este, am citit în mass-media sau auzit de „guvern autist” de pe buzele politicienilor sau „acela şi acela este autist”, atunci când doresc să spuna că acest guvern sau că o persoana nu isi face treaba cum trebuie, nu asculta, nu sunt constienti de realitate, nu prezinta nici o empatie pentru probleme, nu este în măsură să ofere soluţii sau nu are sentimente. De ce trebuie să recurgă şi răni, astfel, demnitatea unui grup de oameni pentru a ataca şi discredita o altă persoană sau un grup?
Inţelegem că nu există nici o răutate, doar ignoranta sau uzul NECORESPUNZATOR al dicţionarului. Convietuind cu autismul implică, de asemenea, un rol important în conştientizarea societatii: întotdeauna cu respect convingem.Necunoscutul, pe langa faptul ca sperie, încurajează difuzarea de informaţii false. Avem nevoie de a prezenta o imagine pozitivă despre autism, în acelaşi timp de a promova un tratament uman pentru toate părţile implicate. O muncă imensa de acum inainte.
Autismul nu este sinonim cu oameni indiferenţi care traiesc izolat, în lumea lor. Persoanele cu autism simt, interacţionează, comunică, cu sau fără limbaj, impartasesc,  luptă,  se straduiesc în fiecare zi şi le este dificil sà înţeleaga ironia, jocurile de cuvinte, sau minciuna, dar si acestea se invata, în multe cazuri cu stimulare corespunzătoare. Dacă s-ar cunoaste realitatea despre autism, nimeni nu ar fi asociat decat cu „autodepăşire”, „efort”, „noblete”, „iubire” sau „sensibilitate”.
Prevalenţa de astăzi a autismului este suficient de importanta pentru a promova acţiuni de informare şi sensibilizare, cu declaratii care sunt bazate pe dovezi ştiinţifice şi adaptate realitatii.
Cu stimularea adecvata, cu cat mai intensa cu atât mai bine, progresele înregistrate in realizarea obiectivelor era ceva de negândit acum câţiva ani. Prin urmare, trebuie să luptăm împreună pentru a promova incluziunea.
Autismul este un sindrom cu un spectru foarte larg, nu o boala. Afectati în mod diferit, astfel încât nu există doi oameni cu autism la fel şi astfel nu putem generaliza. Zonele în care se manifesta sunt:
• probleme-nu persoane cu handicap- în limbaj şi comunicare. Exista oameni care nu vorbesc, dar comunică prin gesturi sau pictograme, dar exista şi oameni capabili de a stăpâni mai multe limbi.
• probleme-nu eşec în relaţiile sociale. Exista persoane care evita contactul vizual sau sunt sensibile la medii zgomotoase, şi exista persoane care tin conferinţe.
• Interesul restrans şi repetitiv, care, cu o buna stimulare, poate fi eliminat pentru totdeauna.
La fel ca toţi oamenii, realizarea persoanelor cu tulburare din spectrul autismului(TSA) este nelimitată. Persoanele cu tulburare de spectru autist (ASD/TSA) au multe caracteristici, nevoi si dorinte asemanatoare cu persoanele de vârsta lor, fără autism. Sunt multe lucruri care diferentiaza oamenii cu TSA, dar au si multe lucruri în comun. Aşa cum noi toti avem punctele noastre forte şi punctele noastre slabe.
Fiecare este diferit, dar toţi avem aceleaşi drepturi.
Mituri de evitat:
• Lipsa de sentimente. Persoanele cu autism simt: plâng, râd, se bucură, sunt triste, furioase, geloase … poate fi uneori dificil de a-si canaliza emoţiile, dar stiu să arate că simt .
• Izolarea în lumea lor. Încercările de a comunica sunt foarte bune. Nici nu trăiesc într-o altă galaxie nici în faţa unui zid. Ei sunt parte a lumii, o societate în care există loc pentru diversitate.
• Lipsa de afectiune părinteasca cauzeaza autism. Cu mult timp în urmă s-a eradicat teoria „mamelor frigider”, care a provocat suferinta atât de mare. Se naste cu autism. Asadar, există o origine genetica.
• Persoanele cu autism au dizabilităţi intelectuale sau, prin contrast, sunt capabile de abilităţi prodigioase. De fapt, retardul mental, nu este decat o comorbilitate, nu o condiţie de autism în sine. Unele persoane cu autism au, dizabilităţi intelectuale şi există, de asemenea, care nu le au, există unele care au abilitati uimitoare, şi altele nu. Dar avem nevoie de tot felul de minti, fără a discrimina pe nimeni.
• Institutionalizarea inevitabilă. Trebuie să alungam credinţa falsă că persoanele cu autism pot trăi sau să crească numai în institutii, fara legătură cu restul populatiei, nu cu intenţia de a marginaliza, ci pentru a le proteja. Acest lucru nu trebuie să fie asa.În schimb, incluziunea socială este una dintre cheile de îmbunătăţire a calităţii vieţii persoanelor cu TSA şi un factor esenţial pentru creşterea capacităţii lor de adaptare, de dezvoltare personală. Cu sprijin adecvat, persoanele cu TSA pot beneficia de posibilitatea de a participa în medii obişnuite, care îi încurajează să se bucure de o viaţă socială , integrata si normalizata şi contribuie la dezvoltarea personală.
• Copilăria permanentă. Prea des, mass-media vorbeste despre „copii cu autism”, si uita de „adulţii cu autism.” Este necesar ca societatea să cunoască şi să înţeleagă atât copiii cât şi adulţii afectaţi de autism.
• Ei sunt autisti. Mai bine să folosească expresia „persoană cu autism” in loc de pur şi simplu cuvântul „autist”. Acest lucru subliniază persoana, caracteristicile şi diferenţele sale, independente de autism. De asemenea, a defini o persoană printr-o dizabilitate este o formă de discriminare.
Retineti!
Persoanele cu autism comunica depun eforturi zi de zi si nu sunt indiferente, nu traiesc in lumea lor!Cu sau fără limbaj, au  multe de spus.
Ascultati-le şi cunoasteti-le în loc sa răspânditi mituri sau sa utilizati termenul „autism” pentru a denigra aceste persoane. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *