Desi semnele au fost vizibile foarte devreme, de la cateva luni chiar, diagnosticul s-a lasat asteptat pana in jurul varstei de 3 ani…pentru mine ca mama, a fost dur sa fiu judecata de cei din jur…pentru ca ma preocupam “excesiv” in a gasi o explicatie pentru faptul ca fiul meu, unicul meu copil, nu avea o evolutie normala.
Contrastele autismului lui Darius erau (si inca sunt) atat de mari, incat de multe ori stateam si analizam fiecare gest sau miscare sa vad daca totusi nu sunt eu ” nebuna” care vede lucruri care nu sunt…
In jurul varstei de 2 ani, cu diagnosticul “tulburare generala de dezvoltare” Darius a intrat intr-un centru de recuperare din Guadalajara (Spania) , unde a fost primit doar un an, urmand apoi gradinita de stat si unde, se presupune ca sprijinul educativ va inlocui terapiile din centrul respectiv.
In anul 2010 intram intr-o asociatie de parinti, din care faceau parte peste 60 de familii, o asociatie care ne-a oferit tot sprijinul necesar atat psihic cat si informational, pentru a continua terapia de recuperare si acasa. Mentionez ca Darius a fost si este un copil verbal, capabil sa reproduca foarte usor fraze, expresii, dialoguri chiar episoade intregi din desenele lui preferate.
Partea nasoala a tulburarii este ca necesita o interventie pe foarte multe arii iar sustinerea unei terapii, pentru a avea rezultate, necesita timp iar timpul inseamna…bani…

Din anul 2009 ma dedic exclusiv cresterii si stimularii copilului meu, consider ca este necesara o implicare foarte mare din partea parintilor in procesul de recuperare al propriului copil…evident, exista multe suisuri si coborasuri in tot acest drum insa atunci cand vezi ca eforturile tale dau rezultate, oricat de greu ti-ar fi, singura ta optiune si unicul tau gand este sa nu renunti, sa mergi mai departe.
In prezent, Darius are aproape 9 ani, a invatat destul de bine si limba romana, citeste in doua limbi, canta, danseaza, este un copil vesel si foarte iubit.

Imi doresc din suflet ca randurile mele sa fie un imbold si pentru alti parinti, mai ales pentru cei aflati la inceput de drum, sa nu renunte niciodata pentru ca viata alaturi de un copil cu autism are si partile ei frumoase, sa vada mereu partea plina a paharului si sa nu se opreasca niciodata din a-si sustine copilul, respectandu-i mereu ritmul, fara a-l compara cu alti copii, de varsta lui.

 

Dana Horodețchi, mama lui Darius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *